INESPO in het kort

International Environment & Sustainability Project Olympiad.

INESPO, International Environment & Sustainability Project Olympiad, is een internationaal opgezet project dat voor het eerst in mei 2009 in Nederland werd georganiseerd. Elk jaar, vanaf 2010, werd deze Olympiade georganiseerd met een nationale en een internationale ronde. En elk jaar deden er soms wel meer dan 45 verschillende landen mee. ‘De partners van INESPO zijn Stichting Cosmicus, Wageningen University & Research en Stichting Technasium.

Bij INESPO draait het om het vinden van innovatieve en creatieve oplossingen voor mondiale milieuproblemen. Scholieren uit binnen- en buitenland sturen hun projecten met duurzame en milieuvriendelijke oplossingen naar INESPO.

cosmicus logo
wageningen university & research
Logo-Technasium-PNG-liggende-variant-voor-website-transparant1

Over INESPO

De bescherming van het milieu is essentieel voor de levenskwaliteit van zowel de huidige als toekomstige generaties. De klimaatcrisis gaat ons allemaal aan. Duurzaam omgaan met onze aarde zorgt ervoor dat zowel de huidige als de toekomstige generatie daar de vruchten van zullen plukken.

Het INESPO-team wil jongeren bewuster maken van hun bijdrage aan het milieu. Wij vinden dat onderwijsinstellingen hierin een belangrijke rol kunnen vervullen, maar dit hoeven zij niet alleen te doen. Wij dragen ons steentje bij; door de toekomstige generatie de gelegenheid te bieden daarover na te denken en ze te motiveren om zich in te zetten voor het milieu. Dit doet INESPO in de vorm van het organiseren van een eenvoudig en praktisch wetenschappelijk onderwijsproject: een internationale milieu- en wetenschapsolympiade voor middelbare scholieren. De Olympiade is een podium waar de toekomstige generatie(s) haar kennis en liefde voor de wetenschap beoefent door bij te dragen aan een oplossing voor diverse milieukwesties.

Want als wij als wereldburgers namelijk niet snel in actie komen, zullen de gevolgen voor onze aarde verwoestend zijn.

Voor wie is INESPO?

INESPO is een internationale educatieve wedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De Olympiade daagt leerlingen uit om zowel individueel als in teams te werken, om projectmatig maar ook op basis van onderzoek aan de slag te gaan. Lees snel verder!

Lees meer

Het team achter INESPO.

Het team achter INESPO bestaat uit de juryleden, ambassadeurs, vrijwilligers en een projectteam. We kijken er altijd naar uit om nieuwe juryleden, ambassadeurs en vrijwilligers te verwelkomen. Benieuwd naar wie wij zijn? Lees dan snel verder!

Lees meer

Ambities van INESPO

Om aan de wensen van onze maatschappij tegemoet te kunnen komen – ecologisch, economisch, cultureel en spiritueel – zijn creatieve oplossingen noodzakelijk. De ambitie van INESPO is om de volgende generatie probleemoplossers beter voor te bereiden. Door leerlingen te leren om te denken, niet om wat te denken over ingewikkelde milieuproblemen, benadrukt INESPO toekomstgerichte vaardigheden om in de wereld van morgen te kunnen slagen. Daar hoort bij dat je kunt analyseren, vragen stellen, problemen oplossen, redeneren, conclusies trekken, samenwerken, kritisch denken en discussiëren. INESPO leg de nadruk op actie strategieën, teamwork, betrokkenheid bij de samenleving, onderzoek en reflectie.

Zie ook onze geschiedenis en eerdere ervaringen!