Een nieuwe editie van de internationale ronde van inespo is aangebroken. Inmiddels de 9e. Dit jaar is het extra spannend. Dit omdat INESPO een nieuw concept heeft gelanceerd, genaamd INESPO 2.0. Hiermee beoogd zij meer op kwaliteit en inhoud van de projecten te kunnen focussen.

Ruim 80 projecten uit 35 landen hebben eerst digitaal hun projecten ingestuurd en daarna laten beoordelen door onze trouwe juryleden. Door middel van o.a. een videopresentatie van elk project naast de reguliere documenten hebben de deelnemers hun best gedaan om hun project als beste te laten eindigen. Doel was om in ieder geval in de beste 10 projecten terecht te komen.

Dit vanwege het nieuwe concept waarbij alleen de beste tien projecten zullen worden uitgenodigd om om naar Nederland te komen en deel te nemen aan een exclusief programma. Dit exclusieve programma wordt speciaal samengesteld voor deze winnaars waarbij zij gedurende 4 dagen een zeer intensieve maar ook zo leerzaam week zullen ervaren.
Dit programma heeft tussen 11 en 16 september 2017 plaatsgevonden in Nederland. De beste 10(9) projecten plus 5 wildcards projecten uit 12 landen met ruim 38 deelnemers. Deze deelnemers hebben de eer gehad om hier naar toe te komen

Het programma was mede door de deelnemers zeer divers ingepland. Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben alle deelnemers en de organisatie er enorm van genoten van deze editie. Hieronder zullen wij het programma per dag toelichten.

Voor de organisatie zijn vaak de laatste paar dagen voor dat de deelnemers komen vaak het meest stressvolle. De laatste puntjes op de i moeten gezet worden en vaak zijn een nog dingen die op het laatste moment aangepast of geregeld moeten worden.

Maar dan breekt het aan en is het zover dat INESPO haar eerste deelnemers mag ontvangen.

Hoewel een aantal deelnemers eerder zijn aangekomen hebben wij als INESPO hen officieel op maandag 11 september verwelkomt en thuis gebracht in het hotel. De meeste gasten werden ontvangen op Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Onze vrijwilligers die zich volop hebben ingezet om de deelnemers een warme welkom te heten hebben hiervoor hun hele dag vrij gemaakt. Hoewel we kunnen zeggen dat de gasten ondanks hun (soms lange) vluchten bij het zien van onze vrijwilliger(s) enorm vrolijk werden.

Wanneer alle gasten veilig en wel aangekomen zijn worden ze de eerste avond in de lobby van hotel gebriefd over hun deelname en het programma. Tegelijkertijd krijgen zij nog een mooie INESPO-tas met vele handige materialen en informatieboekjes. De volgende dag is een leuk entertaining dag.

Dinsdag 12 september 2017

De dag begint vroeg met een goed ontbijt in hotel. Gasten die een lange vlucht hadden waren helemaal uitgerust en klaar voor een mooie licht-bewolkte dag.

Vandaag stond op het programma om een aantal toeristische activiteiten te bezoeken in (de buurt) van Amsterdam. Onze buschauffeur Henk haalt ons op bij het hotel en brengt ons naar de eerste bestemming, de Zaanse Schans. Voor vele gasten is dit de place to be waarin Nederland haar beroemde kenmerken tentoonstelt. De vele grote windmolens die ook nog eens vanuit binnen bezocht kunnen worden is een ervaring apart. Met een prachtige omgeving en smakelijke geuren van wafels en chocolade maakt dit bezoek een onvergetelijke ervaring.

Na vele groepsfoto’s en selfies worden we verwacht bij de bussen om naar de volgende bestemming te rijden. Met ons vertrouwde bus rijden we naar Amsterdam om daar de binnenstand te verkennen. We starten met een korte wandeling naar de Dam om daar ons welverdiende lunch te nuttigen. Aansluitend mogen de deelnemers een lang bezoek brengen aan het prachtige Madame Tussauds museumMet vele beroemdheden op de foto en live stages lijkt het net een echte ontmoeting met de celebrities.

Het programma kent hierna nog twee leuke activiteiten. Vanaf het museum lopen we naar de bekende rederijen in de buurt van het Centraal Station. Hier stappen we met z’n allen op de boot om in de grachten van Amsterdam te varen en de binnenstad te verkennen onder leiding van ons gids en tevens kapitein. Kortom, de deelnemers hebben een echte tourist uitgehangen!

De dag is dan nog niet voorbij. Er staat nog een stevige wandeling naar het Metis Montessori Lyceum te wachten op ons. Ook daar staan een aantal mensen op ons te wachten. Vier intelligente en trotste leerlingen van het MML hebben het afgelopen jaar ver geschopt om deel te nemen aan een Robot-wedstrijd in Japan! Deze leerlingen uit de 3e klas zijn een echte genius op het gebied van robotica. Voor onze deelnemers de eer om met hen kennis te maken en een presentatie te krijgen. Dee leerlingen deelden hun Japan-avontuur met ons en probeerde zo een beeld te geven waar zij mee bezig zijn.

Aansluitend hebben we de dag afgesloten met een uitmuntende diner dat is voorbereid door de ‘kok’ van het MML! Deze vermoeiende maar zeer leuke dag volgt met de bus terug naar het hotel.

Woensdag 13 september 2017

Dit exclusieve programma hebben wij geprobeerd zo divers mogelijk te organiseren. Door een groot aanbod te creëren van activiteiten. Denk hierbij aan het bezoeken van universiteiten, bedrijven, organisaties en scholen. Waaronder ook het Parlement en Tweede Kamerleden.

Vandaag stond het in teken van politiek en bestuur. Op de vroege ochtend stonden we klaar om een korte rit te maken naar Den Haag waar we met z’n allen de Tweede Kamer en hun leden zouden bezoeken. Dit is een unieke ervaring omdat er deelnemers zijn die zelfs het parlement in hun eigen land niet hebben (kunnen) bezoeken.

Het bezoek aan de TK hebben we gecombineerd met leuke ontmoetingen met verschillende Kamerleden die zich inzetten voor o.a. duurzaamheid, milieu en onderwijs. Door hen in contact te brengen met deze intelligente jongeren die straks de toekomst van deze wereld zullen dragen hopen wij hen hier mee te inspireren. Na leuke en inhoudelijke gesprekken kregen de deelnemers een rondleiding in de TK. Toevallig was op dat moment ook een minister in de plenaire zaal aan het woord.

Na het bezoek heeft een deel van de groep de eer gehad om ontvangen te worden door hun ambassadeurs in Nederland. De rest van de groep heeft de mogelijkheid gekregen om een korte tijdsbestek gedurende de lunch vrij te krijgen en de binnenstad van Den Haag te ontdekken.

Het programma hebben we daarna vervolgd door een workshop te volgen dat werd georganiseerd door het Science Center van TU Delft. Deze workshops stonden in teken van duurzaam bouwen. De deelnemers kregen in groepjes de opdracht om een duurzame woning te bouwen die minimaal moest voldoen aan de gestelde criteria. Aan het einde werden de bouwoplossingen berekend en de meest duurzame gebouw dat én efficient én duurzaam was, de prijs! De winnaars kregen prachtige TU Delft schooltassen!

Donderdag 14 september 2017

Deze dag stond ook in teken van Amsterdam. Dit maal zoveel mogelijk duurzaamheid! Na een lange rit naar Amsterdam-Noord werden we ontvangen op een oude scheepswerf, de Ceuvel. Deze scheepswerf was ooit een verlaten en uitgestorven gebied. Met een wedstrijd dat door de Gemeente Amsterdam werd uitgeschreven kon men met een goed idee voor de toekomst van dit werf  komen. Het beste idee mocht hiermee 10 jaar lang gratis gebruik maken van het hele werf. Dat was de bedenkers van De Ceuvel dus gelukt. Zij hebben met hun plan bedacht het werf om te bouwen naar een duurzame ontmoetingsplek met kantoren, een cafe en een aantal galerijen voor kunstenaars.

Het hele werf is d.m.v. duurzame oplossingen zelfvoorzienend. Zowel in haar facilitaire als voor de ingrediënten voor het menu. Onze deelnemers hebben de kans gekregen om hier een bezoek te mogen brengen. Dit bezoek werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen. Zij zijn een onderdeel van de Postcode Loterij dat zich breed en sterk inzet voor goede doelen, waaronder INESPO. De deelnemers zijn tijdens dit bezoek gestart in het cafe van de Ceuvel met een brunch en daarna een rondleiding op het werf. Helaas zat het weer tegen en konden de vrijwilligers jammer genoeg niet alle interessante onderdelen van de rondleiding verzorgen. Ondanks het weer hebben de deelnemers zeer genoten!

De reis naar de volgende activiteit werd afgelegd met het openbaar vervoer van Amsterdam. Dit was een leuke en interessante ervaring. Aanvankelijk was het plan om de pond te nemen. Helaas was dat vanwege de weersomstandigheden niet te doen.

Aangekomen bij het Westergasfabriek werden we ontvangen met een fotograaf die wat leuk foto’s maakte van de gasten voor Green Challenge. GC is een soort INESPO maar dan een competitie voor volwassenen met een eigen onderneming. Aan Green Challenge doen meer dan 250 initiatieven uit heel de wereld mee met hun idee. Na een digitale pre-selectie mogen de beste 5 genomineerde projecten naar Nederland toe komen. Het beste idee krijgt ruim €500.000,- om het idee voort te zetten.

Voor de deelnemers van INESPO was dit hét evenement waarvan wij allen hopen dat zij ooit hier terecht zullen komen met hun idee. We sluiten de dag af met een diner bij verschillende donateurs van Stichting Cosmicus. Ook dit was een bijzondere ervaring voor de deelnemers die hiermee speciaal werden ontvangen.

Vrijdag 15 september 2017

De laatste maar ook zo intensieve dag is aangebroken. Na verschillende leuke entertaining activiteiten staat deze dag in teken van henzelf. Deze dag is in samenwerking georganiseerd met de Gemeente Utrecht. Vroeg in de ochtend werden we opgehaald door Henk om naar Utrecht te mogen reizen. De hele ochtend krijgen ze de mogelijkheid om hun projecten te presenteren op de 20e verdieping van het Stadskantoor. Hierbij werden ze o.a. bezocht door de ambtenaren van de gemeente én mochten de deelnemers elkaars projecten onderling bezoeken. Dit was de mogelijkheid om te verkennen wie met welk projecten heeft deelgenomen.

Na een gezellige lunch mochten de deelnemers onder begeleiding van de vrijwilligers met de bus naar de Campus van Utrecht, de Uithof. Hier werden ze ontvangen door onze jurylid Nynke Kramer (toxicoloog Universiteit Utrecht). Zij heeft samen met haar collega daar een mooi college en rondleiding gegeven over haar beroep en relatie met duurzaamheid.

De groep werd daarna ontvangen door een vrijwilliger van de Green Office Universiteit Utrecht voor een rondleiding op de Uithof waarbij zoveel mogelijk het duurzame aspect werd bezocht. Dit was een zeer leuke ervaring voor de deelnemers. Het programma hier sloten zij af met een diner op de universiteit.

Terug op het stadskantoor stond hen een lange en mooie avond te wachten. De laatste avond van het INESPO programma waarbij  zij zullen kennismaken met o.a. juryleden en andere genodigden. De afsluitingsceremonie vindt plaats op de 20e verdieping van het Stadskantoor. Zo’n 70 gasten hebben de avond genoten van verschillende onderdelen. Er werd o.a. een pandel gehouden over duurzaamheid en science fairs op scholen waarbij docenten uit Denemarken, Nederland en Kroatië het woord kregen om hun verhaal toe te lichten.

Ook werden twee-tal presentaties gegeven door een leerling uit Vietnam en Bosnië & Herzegovina. De ceremonie werd afgesloten met de uitreiking van medailles en certificaten aan de leerlingen.

De avond werd in z’n geheel afgesloten met een borrel waarbij alle deelnemers en gasten nog informeel met elkaar konden kletsen.

Zaterdag 16 september 2017

De week zit er op. Voor iedereen is het moment aangebroken in te pakken en langzaam voor te bereiden voor een terugreis. Gedurende de dag werden de deelnemers afgezet op hun vertreklocatie. Hiermee heeft dit ook een punt gezet achter een mooie programma van de 9e editie van de internationale ronde INESPO 2017.