08-04-2017

Utrecht

Zaterdag 8 april is voor de negende keer de duurzaamheidsolympiade INESPO gehouden in het duurzame gebouw van a.s.r. in Utrecht, waar ruim 150 leerlingen van 20 verschillende scholen uit heel het land hun oplossingen voor actuele milieuproblematieken lieten zien. Projecten zoals ‘vliegen op vet’ en ‘Pechhulp Drone’.

Na de officiële opening met o.a. Loco-Commissaris van de Koning mevrouw, Jacqueline Verbeek-Nijhof en juryvoorzitter prof. dr. Jacques Reijniers, was het de beurt aan de leerlingen om hun beste voet voor te zetten. Met kans op prijzen naar o.a. de VS, VK en Denemarken, stond er veel op het spel.

Onder de aanwezigen waren ook verschillende ouders en familieleden van de participanten. Zo was dhr. Arnout Los, oom van Laurens van der Tempel van het Niftarlake College die meedeed met het project ‘Plan bee’, erg onder de indruk van de praktische toepasbaarheid van de verschillende projecten die aanwezig waren en hoe goed de leerlingen allemaal voorbereid. Hij vond het ook goed om te zien dat er zoveel aandacht aan dit soort projecten wordt besteed. Hij kon ook zien dat de leerlingen veel makkelijker kunnen vertellen over hun projecten en ideeën, iets wat in zijn tijd toch iets minder het geval was. Zijn zoontje Leonard vond in ieder geval het project met de drones het beste.

Ook Marcella, Jane en Surekha, de moeders van Emilia (12), Fang (11) en Pavitra (11), allemaal uit de International School of Almere met het project ‘Water purifier’, vonden INESPO geweldig. Deze leerlingen zijn ook de jongste participanten ooit in de geschiedenis van INESPO. Hun kinderen hebben hard gewerkt om hun project vandaag te presenteren. Zij vonden INESPO een perfect platform waar kinderen zichzelf kunnen meten en een mooi manier om te investeren in jonge talenten. Surekha was al bekend met dit soort science fairs, maar gaf aan dat INESPO de leerlingen de kans biedt om creatiever te zijn doordat er minder restricties zijn. Ook laat INESPO de leerlingen denken aan manieren om de mensheid te helpen. Het maakt hen betere personen.

Na een intensieve middag was het de tijd voor de jury om de winnaars van dit jaar bekend te maken. Dat werd gedaan door onder andere de heer Herman Wijffels, de heer Alaattin Erdal van Stichting Cosmicus en de juryvoorzitter de heer Jacques Reijniers. De prijzen vielen als volgt:

  • De 6de prijs naar Luxemburg ging naar Calvijn College uit Goes, met het project ‘Nuclear wast’.
  • De 5de prijs naar Denemarken ging ook naar Calvijn College uit Goes, met het project ‘Pranimals’.
  • De 4de prijs naar Italië ging naar GSG Leo Vroman, met het project Crack Attack’.
  • De 3de prijs naar Engeland ging naar Fons Vitae Lyceum, met het project ‘The future-All-Weather Graphene Solar Panel’.
  • De 2de prijs ging naar de VS ging naar ’t Atrium ‘Antioxirice’.
  • En de winnaar van INESPO 2017 is het Bonhoeffer College, met het project ‘Recyclen van glasvezel’.

Naast deze prijzen was er ook een prijs voor het beste vmbo-project. De prijs ging naar het Gomarus scholengemeenschap, met het project ‘I want your clothes’.

INESPO 2017 was weer een groot succes met dank aan de organisatie, alle vrijwilligers, juryleden en natuurlijk de participanten. In de woorden van dhr. Jacques Reijniers, “Alle participanten zijn winnaars”.

 

Volgend jaar zal INESPO 10 jaar bestaan, we hopen weer op een succesvolle editie passend bij deze mijlpaal.