Zondag 7 mei landden we in Los Angeles, alweer bijna een maand geleden. Wij zouden hier ons project mogen gaan presenteren op INTEL-ISEF, de grootste duurzaamheidsolympiade van de hele wereld! Dat hadden we nooit verwacht toen we begonnen met het schrijven van ons profielwerkstuk. Met z’n vieren schreven wij ons in voor de scholierencompetitie Imagine waarbij wij het onderwerp de Macaùba Palm kregen aangewezen. Daarmee schreven we ons uiteindelijk ook in voor INESPO, wat ons uiteindelijk naar LA heeft geleid. In LA hebben we naast INTEL ook nog vele andere dingen kunnen doen. We mochten een week lang verblijven in het Westin Bonaventura hotel in LA Downtown, een voor ons superchique hotel met tweepersoonsbedden per persoon. Heel chill om bij te komen na een dag toerist uithangen of presenteren dus.

Toen we op zondagavond aankwamen na een vlucht van 13 uur en een Uber-rit in een Cadillac, hadden we even kort de tijd om ons op te frissen, waarna we meteen door moesten naar de pinexchange. Daar konden we de andere deelnemers aan ISEF ontmoeten door het uitwisselen van opspeldknopjes, pins. Dit was een leuke activiteit waar we voor het eerst over de projecten van andere deelnemers hoorden, we begaven ons toch wel onder hele slimme mensen.18588958_1406866212706577_5187807008089829404_o

Op maandag was de openingsdag: we zetten onze projectpresentatie op in het Convention Centre, maakten een poster waarmee we Nederland uitbeelden en namen een 8 seconden durend filmpje op om Nederland te introduceren. De laatste twee waren voor ‘s avonds bij de Shout-Out, een onderdeel van de openingsceremonie waar alle deelnemende landen werden omgeroepen. De openingsceremonie was erg indrukwekkend met veel belangrijke sprekers en entertainment, maar vooral heel veel mensen. 1778 studenten maar daarnaast nog minstens twee keer zoveel publiek; leraren, ouders, begeleiders etc. Na de openingsceremonie sloten we de dag af in een gezellig Amerikaans café met overal tv’s waarop basketbalwedstrijden werden uitgezonden.

Op dinsdag organiseerde Intel-ISEF een aantal niet-verplichte activiteiten. We waren ontzettend enthousiast over het feit dat we naar Los Angeles mochten en wilden om die reden genoeg van de stad en haar omgeving zien. De avond ervoor hadden we al een hele planning gemaakt over hoe we de rest van de week zouden indelen. Tijdens het maken van dit lijstje bleef dinsdag als een extra dag over.  We hebben ons toen als groepje opgesplitst. Carlijn en Louise hebben geprobeerd naar het Hollywood Sign te lopen en hebben hier mooie foto’s gemaakt. Daarna zijn ze ook nog in Hollywood zelf geweest.  Eline en Mélanie hadden ervoor gekozen om naar Six Flags te gaan en hebben hier ook van genoten. In de avond was er een feest georganiseerd voor alle Intel ISEF-deelnemers en gasten. Een vrij grote club was voor ons afgehuurd met allemaal gratis eten en drinken. Ook konden we die avond een kijkje nemen in het Grammy Museum.

Woensdag was voor vele deelnemers dé grote dag. Woensdag vond namelijk de jurering plaats. Wij waren helaas gediskwalificeerd waardoor we niet aan de jurering mee mochten doen. Dit vanwege oorzaken met onmacht. We mochten wel op donderdag als gast presenteren. Wij hadden er woensdag dus voor gekozen om Hollywood te bezoeken. Natuurlijk gingen we langs de bekende Walk of Fame en konden we zien hoe er hard werkt gewerkt aan de opzet voor de première voor de film Alien. We hebben deze dag lekker genoten van het weer en hebben we terrasjes gepakt (we moeten natuurlijk wel eer doen aan ons typisch Nederlandse gedrag.) Tegen de avond hebben we toen een taxi gepakt naar Universal Studio’s. De tickets werden vergoed door Intel-ISEF en het park werd in de avond zelfs speciaal voor ons afgezet. We hebben de avond in Universal studio’s als erg bijzonder en leuk ervaren. Het was geweldig om alle attracties in te gaan en het mooie park te zien. Zeker een avond om niet snel te vergeten. 18491482_1406866259373239_5514983502952049366_o

Op donderdag was het dan eindelijk zover, we mochten ons project gaan presenteren. Dit deden we vooral voor scholieren van lokale middelbare scholen en hun ouders, ook veel projectbegeleiders van andere projecten kwamen een kijkje nemen. Dit duurde ongeveer tot 2 uur, waarna we even de tijd hadden om de omgeving van LA Downtown te bekijken. We moesten terug zijn in het Convention Centre om half 7, toen begon namelijk de uitreiking van de Special Awards. Dit was een 3 uur lange programma waar constant deelnemers het podium opgeroepen werden om een award in ontvangst te nemen. Daarna terug naar het hotel om de volgende ochtend weer op tijd bij de prijsuitreiking te zitten.

Vrijdag begonnen we de dag met dé prijsuitreiking. Voor ons was het natuurlijk niet heel spannend, maar het was wel erg leuk om bij te wonen. Daarna zijn we met z’n vijven richting Santa Monica gegaan. Daar hebben we de beroemde pier gezien, zijn we langs Muscle Beach gelopen, hebben we nog een terrasje gepakt en zijn we geëindigd bij Venice Beach. We hadden gelezen dat daar de zonsondergang heel mooi zou zijn, dus die hebben we ook gezien. Daarna hebben we een leuk restaurantje opgezocht, waar we als afsluiting heerlijke pizza’s op hadden. Toen was het weer tijd om naar het hotel te gaan en onze koffers te pakken.
Vandaag was het zaterdag, wat helaas het einde betekende van deze bijzondere en vooral leuke week. Aan het eind van de ochtend zaten we in de shuttlebus naar het vliegveld, waarna de terugreis naar Nederland begon.